2023-2024 Öncesi Ders İçerikleri

Zorunlu Dersler


Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
GIE 151 Geleceği İnşa Etmek 1.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Bu ders üniversite öğrencilerine kendilerini tanıma, sorumluluk alma, aktif düşünme, birlikte iş yapabilme, beceri ve yetkinliklerini geliştirme, etik algılayış, sosyal sorumluluk ve çevresel sürdürülebilirlik konularında bilgi aktarımıyla farkındalık kazandırmaya yöneliktir. Bununla birlikte, Türk bilim insanları, Türk sanat ve edebiyatı, yapay zekâ, sanayi ve teknoloji tarihi, Endüstri 4.0 ve üretimdeki dönüşüm alanlarında öğrencilere bakış açısı kazandırmak hedeflenmiştir. Son olarak öğrencilere özgeçmiş hazırlama, kariyer planlaması, gelecekteki iş fırsatlarının nasıl değerlendirileceği konularında bilgi aktarımıyla, geleceği okuma, değişimi anlama ve özgelecek oluşturma bilincini sağlamak ve bugünden geleceğe vizyon kazandırmak dersin amaçları kapsamındadır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ISG 101 İş Sağlığı Güvenliği 1.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Bu ders iş sağlığı ve güvenliği ile iş sağlığı ve güvenliği kültürü, ulusal iş sağlığı ve güvenliği sistemi, iş sağlığı ve güvenliği yaklaşımı ve mevzuatı, işveren tarafından yerine getirilmesi gereken iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, iş kazası ve meslek hastalığı kavramı ve maliyetlerini,iş sağlığı ve güvenliğinde risk faktörleri, bireysel ve organizasyonel faktörler, iş sağlığı ve güvenliğinde tutulması gereken kayıtlar gibi konulara genel bir bakış sunacaktır. Bu derste öğrenciler, çeşitli iş türlerinin iş sağlığı ve güvenliği konuları hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
BIL 101 Bilgi ve İletişim Teknolojileri 1.Yarıyıl Zorunlu 1 1 2 3
Bu ders; öğrencilerin bilişim teknolojileri, bilgi ve iletişim araçları, bilgi ve iletişim araçlarının kullanım alanları hakkında bilgi sahibi olmalarını, temel bilgisayar becerileri kazanmalarını, Office programlarını kullanarak amaçlarına uygun dosya ve dokümanlar hazırlayabilmelerini, elektronik tablolar oluşturarak mantıksal ve matematiksel sınamalar yapabilmelerini ve hem görsel hem de içerik açısından etkili sunumlar hazırlayabilmelerini içermektedir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MAT 103 Matematik 1.Yarıyıl Zorunlu 3 0 3 4
Öğrencinin gerekli ve yeterli matematik alt yapısını oluşturarak matematik konularını daha iyi anlamasını ve öğrendiği matematik konularını mesleğinde kullanmasını sağlamak. Dersin konuları Temel Kavramlar, Üslü Sayılar, Köklü Sayılar, Matrisler ve Determinatlar, Kümeler, Çarpanlara Ayırma, Denklemler, Mutlak Değer, Eşitsizlikler, Oran Orantı, Fonksiyonlar, Karmaşık sayılar, Geometri.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
YAD 103 İngilizce I 1.Yarıyıl Zorunlu 1 2 2 2
Bu ders, öğrencileri başlangıç seviyesinde akademik İngilizceye giriş yapmalarını ve okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Öğrenciler, akademik metinler okuyacak, akademik dersler dinleyecek ve belli akademik konular üzerine hem yazıp hem de konuşacaklar. Öğrenciler ayrıca resmi yazışmaların, özellikle mail yazmanın, temellerine giriş yapacaklardır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
TUR 101 Türk Dili 1.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Öğrencilere anlama ve yazılı ifade etme ile ilgili temel becerileri kazandırmak, öğrencilerin Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanmalarını pekiştirmek, Türk ve dünya romanı ile tiyatrosu hakkında entelektüel birikimlerine katkı sağlamak, proje yazma ve sunu hazırlamada faydalı olacak yazma yöntem ve tekniklerini kavramalarını sağlamak, günlük hayatta iş başvurusu, iş görüşmesi gibi mesleki uygulamalarda gerekli olacak kalıp ifadelerin ve metinlerin oluşturulmasını, teknolojik ortamda Türkçenin kullanımına dair gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasını sağlamaktır. Dilin ve Türk dilinin özellikleri, yazma yöntem teknikleri ve uygulamalı çalışmaları, noktalama işaretleri ve yazım kuralları, Dünya Türk romanı, tiyatrosu gibi konuları içermektedir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
GRS 101 Temel Girişimcilik 1.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Dersin amacı; girişimcilik ile ilgili temel bilgileri öğrencilere aktarmak ve bu ilkeler çerçevesinde geliştirecekleri proje fikirlerini hayata geçirecek proje grupları oluşturmaktır. Dünyadaki girişimcilikle ilgili mevcut literatür öğrencilere aktarılacak ve bu da girişimciliğin küresel ekonomik sistemdeki yerini ve önemini anlamalarını sağlayacaktır. Öğrencilere iş modeli Geliştirme uygulamaları öğretilerek proje fikirlerinin netleştirilmesi ve bu proje fikrinin girişimcilik için bir değer önerisi olup olmadığının sınanması sağlanacaktır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
FIZ 101 Fizik 1.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Bu derste öğrenciler fiziğin temel kavram ve prensiplerini öğrenerek bu bilgileri kendi mesleki alan derslerinde uygulama becerisi kazanırlar. Dersin konuları ölçme, birim sistemleri ve fiziksel büyüklükler, koordinat sistemleri, vektörel işlemler, kinematik, hareketin dinamik incelenmesi, katı cisimlerin statik dengesi, iş, enerji ve güç, enerjinin korunumu, itme ve momentum, momentumun korunumu, elektrostatik, elektrik alan ve potansiyel, manyetizma, elektromanyetik indüksiyondur.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MEK 107 Mekatroniğin Temelleri 1.Yarıyıl Zorunlu 3 0 3 4
Mekatroniğin tanımı ve temel bileşenleri, sistem, modelleme, ölçme sistemleri, sensörler, aktuatörler, kontrol sistemi ve kontrol organları, veri toplama, sinyal işleme, sistem tasarımı ve mekatronik uygulamalar hakkında genel bilgiler. Özel Mekatronik yazılımlarının tanıtımı. Mekatronikte geçmiş ve gelecek yönelik tasarım örnekleri.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 107 Elektronik I 1.Yarıyıl Zorunlu 3 0 3 4
Bu ders kapsamında, yarıiletken diyot; temel p-n yapısı, karakteristikleri, yarıiletken diyot devre modelleri (büyük sinyal, küçük-sinyal ve parçalı lineer diyot modelleri), diyot çeşitleri (zener, led, pn, fotodiyot, tünel diyot vs.), diyot uygulamaları (doğrultma devreleri, kırpma devreleri.), BJT transistörlerin basit yapısı ve çalışma modelleri, BJT’nin kutuplaması konuları işlenmektedir. Öğrencilere elektronik devre elemanları ile devre kurma ve çözümlemede aşinalık kazandırma, devreler üzerinde hesaplama yapabilme, devre basitleştirme yöntemlerini uygulayabilme, istenen devre değişkenlerini bulma yeteneği kazandırılması hedeflenmektedir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MAK 109 Bilgisayar Destekli Teknik Resim 1.Yarıyıl Zorunlu 2 1 3 3
Bilgisayar destekli tasarım (CAD) araçlarının endüstrideki yerinin kıvranılması, endüstride yoğun olarak kullanılan AUTOCAD programı ile 2D model çizim ve tasarım becerisinin kazanılarak, bu programı kullanma kabiliyetinin geliştirilmesidir. Bu dersin amacı Bilgisayar Destekli Çizimin anlamı ve kapsamı, bilgisayarların evrimi, tasarlama, çizim, modelleme işlemlerinde yararlanılan yeni bilgisayar yazılım ve donatımların tanıtılması ve bu alandaki uygulamalar yardımıyla ürün tasarım yol ve yöntemlerinin verilmesidir. AUTOCAD programının kullanım alanlarını kavrayarak, endüstride bilgisayar destekli tasarımın yeri hakkında bilgi sahibi olacaktır. Bir ürünün detaylarını 2 boyutlu olarak bilgisayar destekli tasarım programı aracılığı ile görselleştirebilecektir. Ürünlerin görünüş ve kesitlerini bilgisayar ortamında çizebilecektir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ATA 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I 2.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Uygarlık tarihine giriş, ana hatları ile antik Yunan ve Roma uygarlığı, Batı Roma İmparatorluğunun yıkılışı ve Avrupa'da Orta Çağın başlaması, Ortaçağ'ın iki yüzü; Batıda skolastik karanlığa karşı Doğuda Türk- İslam Rönesansının başlaması, Aydınlanma çağı, Ana hatları ile Osmanlı kuruluşu ve yükselişi, Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküş sebepleri, Osmanlı İmparatorluğu’nu kurtarma çabaları, fikir akımları, I dünya savaşı, inkılap/devrim kavramı, Türk inkılabına yol açan etkenler, Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçişi ve kongreler, Türkiye büyük millet Meclisi’nin açılışı, kurtuluş savaşı, dış politika, Mudanya ateşkesi, Lozan konferansı
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
TUR 102 Türk Dili II 2.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Öğrencilere anlatma ve ifade etmeyle ilgili temel becerileri kazandırmak, onların Türkçeyi doğru ve güzel kullanmalarını pekiştirmek, Türk şiiri hakkında entelektüel birikimlerine katkı sağlamak, proje sunmak veya hazırlıklı/hazırlıksız konuşma yapmada yararlı olacak konuşma yöntem ve tekniklerini kavramasını sağlamak, onlara günlük hayatta iş başvurusu, iş görüşmesi gibi mesleki uygulamalarda gerekli olacak konuşma becerisinin kazanılmasını sağlamaktır. İletişimin temel ögeleri, ses ve nefes yönetimi, beden dilinin konuşmalarda etkin kullanımı, hazırlıklı ve hazırlıksız konuşmalar ve uygulamalı çalışmaları, sözlü anlatım türleri ve uygulamalı çalışmaları anlatılacaktır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
YAD 104 İngilizce II 2.Yarıyıl Zorunlu 1 0 2 2
Bu ders, öğrencilerin akademik okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini geliştirerek iş İngilizcesini tanıtmayı amaçlar. Ders, öğrencileri resmi/gayri resmi dil, iş başvuru süreci ve işle ilgili belirli terimleri öğretir. Öğrenciler birçok farklı akademik konuyla ilgili metinleri okuyacak, dersleri dinleyecek ve belirli formatlarda yazılar yazacaklardır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ISE 102 İş Yeri Eğitimi 2.Yarıyıl Zorunlu 1 0 2 2
Bu ders kapsamında, İş Yeri Uygulaması ve İş Yeri Deneyimi derslerinin başlangıcı olarak işletmelerde olacak öğrencilerin; firma organizasyonel yapısını tanıma, hizmet ve iş süreçlerini analiz etme ve tasarlama, firma ağ yapısını kurma, firma IT’sini geliştirme, mailleşme, ön yazı yazabilme gibi işletme kültürünü öğrenmeleri, kendilerini etkili ifade edebilmeleri için asansör konuşması hakkında bilgi verilecektir. Ayrıca çalışacakları sektörlere özgü iş güvenliği ve bilgi güvenliği kavramlarını, firma analizinin nasıl yapılması gerektiği, proje türlerinin ne olduğu ve projelerin nasıl yazılması gerektiği anlatılacaktır. Bu dersler süresince öğrencilerin sektör çalışanları ile interaktif olarak iletişim kurması sağlanacaktır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
GRS 102 Uygulamalı Girişimcilik 2.Yarıyıl Zorunlu 1 1 2 2
Uygulamalı Girişimcilik dersi kapsamında; öğrencilerimize girişimcilikle ilgili önceki dönemde aktarılan temel bilgiler hatırlatılarak ve bu ilkeler çerçevesinde “Tasarım Odaklı Düşünme” metodu ile geliştirecekleri proje fikirlerini hayata geçirmek için proje grupları oluşturulacaktır. Öğrencilerimize dünyada girişimcilik ile ilgili mevcut literatür aktarılarak; girişimciliğin küresel ekonomik sistemdeki yerini ve önemini anlamaları sağlanacaktır. İş Modeli Geliştirme uygulamaları öğretilip deneyimletilerek proje fikirlerini netleştirmeleri ve bu proje fikrinin girişimcilik için bir değer önerisi olup olmadığını test etmeleri sağlanacaktır. Proje fikrini girişimcilik kapsamında değerlendirip ticarileştirme ve şirketleşme konularında yol kat edebilecektir. Aynı zamanda farklı programlardan benzer proje fikrinde buluşan öğrencilerle iş birliği yaparak bir takım oluşturup birlikte bir iş yapma deneyimine başlayacaklardır. 
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MAK 110 İmalat Teknolojileri 2.Yarıyıl Zorunlu 3 0 3 4
Talaşlı İmalatta kesme, delme matkaplarıyla ilgili çalışma ilkeleri ve kullanımlarının belirlenmesi, vargel ve planya tezgahlarının tanıtılması ve çalıştırılması, torna tezgahlarında yapılan talaş kaldırma işlemleri ve torna tezgahının yapısı ve kullanımına ilişkin uygulama bilgileri, freze tezgahlarında yapısal özellikler ve yapılan işlemler, talaşlı imalatta taşlama, honlama ve lebleme işlemleri, döküm, eğeme, lehim ve kaynak gibi talaşsız imalat usulleri ve bu imalat yöntemleri esnasında oluşabilecek hatalar detaylı olarak anlatılmaktadır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MAK 112 Bilgisayar Destekli Tasarım 2.Yarıyıl Zorunlu 1 2 2 4
Bilgisayar destekli tasarım (CAD) araçlarının endüstrideki yerinin kıvranılması, endüstride yoğun olarak kullanılan SOLIDWORKS programı ile katı model çizim ve tasarım becerisinin kazanılarak, bu programı kullanma kabiliyetinin geliştirilmesidir. Bu ders Bilgisayar Destekli Tasarımın anlamı ve kapsamı, bilgisayarların evrimi, tasarlama, çizim, modelleme işlemlerinde yararlanılan yeni bilgisayar yazılım ve donatımların tanıtılması ve bu alandaki uygulamalar yardımıyla ürün tasarım yol ve yöntemlerinin verilmesini içermektedir. Ders kapsamında SOLIDWORKS programının kullanım alanlarını kavrayarak, endüstride bilgisayar destekli tasarımın yeri hakkında bilgi sahibi olacaktır. Bilgisayar ortamında endüstri standartlarına uygun formatta teknik çizim paftası hazırlayabilecektir. Bilgisayar programında hazırlamış olduğu bir çizim paftasını uygun formatta baskı alarak dağıtıma hazır hale getirebilecektir. Bir ürünün detaylarını 3 boyutlu olarak bilgisayar destekli tasarım programı aracılığı ile görselleştirebilecektir. Ürünlerin görünüş ve kesitlerini bilgisayar ortamında çizebilecektir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MAK 114 Mukavemet 2.Yarıyıl Zorunlu 3 0 3 3
Bu derste; tasarımda karşılaşılacak temel mukavemet bilgilerini kavrayabilmek, mukavemet esaslarını makine elemanlarının boyutlandırma ve kontrol hesaplarına uygulayabilme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmıştır. Bu ders kapsamında öğrenciler; Mukavemetin Temel Kavramları, Cisimlere Uygulanan Dış Yükler, Gerilmeler, İki Temel Gerilme Şekli, Emniyet Gerilmesi, Çekme Gerilmesi, Tanımı ve Hesaplanması, Gerilme Şekil Değiştirme Eğrisi, Hooke Kanunu, Basma Gerilmesi, Tanımı ve Hesaplanması, Kesme Gerilmesi, Tanımı ve Hesaplanması, Eğilme Gerilmesi, Eğilme Momenti, Dayanım Momenti, Atalet Momenti, Eğilmede Yükleme Çeşitleri( Tekil Yükler, Yayılı Yükler, Karışık Yükler), Eğilmede Diyagram Çizilmesi, Kesme Kuvveti ve Eğilme Momenti Diyagramları, Burulma Gerilmesi, Burulma Momenti, Burulma Dayanım Momenti, Burkulma Gerilmesi, Kritik Yük, Burkulma Boyu, Narinlik Derecesi, Burkulma Gerilmesinin Hesaplanmasında Kullanılan Metotlar konularında bilgi sahibi olacaklardır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 114 Bilgisayar Destekli Devre Tasarımı 2.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Bu ders kapsamında öğrencilere pano tasarımı ve montajı konusunda temel bilgilerin aktarılması ve öğrencilerin temel tek ve üç fazlı pano yapılarını inceleyerek pano bileşenleri hakkında bilgi edinmelerinin sağlanmasıdır. Öğrencilere fabrika veya atölyelerde karşılaşılacak ihtiyaçlara yönelik çeşitli bir ve üç fazlı panoların tasarımı ve montajı konusunda bilgi aktarılacaktır. Daha sonrasında öğrencilere çeşitli soru ve problem çözümleri yapılarak ders süresince öğrendiklerinin pekiştirilmesi sağlanacaktır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 116 Algoritma ve Programlama 2.Yarıyıl Zorunlu 2 1 3 4
Programlamaya giriş ve algoritma kavramı, Akış şeması kavramı ve farklı problemler için akış şemalarının oluşturulması, pseudo-code tanımı ve akış şeması çıktılarının karşılaştırılması, Programlama dilleri hakkında bilgiler verilmesi (C, C++, Phyton) ve bu dillere ait uygulamaların karşılaştırılması, Aritmetik, atama, ilişkisel, mantıksal, bit tabanlı, koşullara bağlı operatörlerin kullanımına ilişkin örnekler, Artırma ve azaltma ve özel operatörlerin kullanımı ve bu operatörler ile yapılmış çeşitli uygulamaların gösterimi, Döngüler ve çeşitli döngü türlerine ait uygulamalar, Bir boyutlu diziler ve bir boyutlu dizilere ilişkin çeşitli uygulamalar, Matris yapısı ve matrislere ilişkin çeşitli uygulamalar, Pointer kavramı ve uygulamaları, Stringler ve uygulamaları, Grafik kütüphanesi uygulamaları ile geometrik çizimler, Aritmetik fonksiyonlar ve uygulamaları, Gerçek problemlerin çözümüne ilişkin çeşitli uygulamalar, Arduino ile dış ortam etkileşimli uygulamalar gerçekleştirilmesi.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ATA 102 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II 3.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 2
Cumhuriyetin ilanı ve siyasal sosyal kültürel inkılaplar ekonomik atılımlar. Lozan Barış Antlaşmasının çözüme ulaştıramadığı sorunlar ve bunların sonuçlandırılması Yeni düzene karşı hareketler. Çok partili hayat denemeleri ve sonuçları. Atatürk dönemi Türk Dış Politikası. İnönü dönemi ve İkinci Dünya Savaşı yılları Türkiye’nin çok partili hayata geçişi Demokrat Parti dönemi ve sonrası. Atatürkçülük ve Atatürk İlkeleri.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ISE 203 İş Yeri Uygulaması 3.Yarıyıl Zorunlu 2 6 5 10
Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde uygulaması, oryantasyon eğitimi, iş akışları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak, iş süreçlerinin temel prensiplerini uygulamaya geçirmek, mesleki bilgisayar programlarını kullanabilmek, ilgili mevzuatlardan ve ticari belgelerden yararlanarak kendisine verilen işleri gerçekleştirebilmek, programın faaliyetleri ile ilgili problem çözebilme, fikir üretebilme ve öneriler sunabilmek.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MEK 201 Hidrolik-Pnömatik 3.Yarıyıl Zorunlu 2 0 2 3
Hidrolik ve pnömatik sistemlerin tanıtılması, Hidrolik ve pnömatik sistemlerin karşılaştırılması, Hidrolik ve pnömatik sistemlerin temel prensipleri ve temel elemanları : Yön, Akış ve Basınç Kontrol Valfleri, Hidrolik Güç Üniteleri (Pompalar, Motorlar), Silindirler, Pistonlar, Akümülatörler, Hidrolik Akışkanlar, Filtre ve Sızdırmazlık Elemanları, Hidrolik devre çizimi ve devrenin okunması, hidrolik devrelerin standart sembollerle gösterimi, örnek hidrolik devre çizimleri, Pnömatik güç üniteleri: kompresörler, motorlar, silindirler, hava şartlandırıcıları ve iletim elemanları, Pnömatik devre çizimi ve devrenin okunması, pnömatik devrelerin standart sembollerle gösterimi, örnek pnömatik devre çizimleri.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MAK 205 Eklemeli İmalat Teknolojileri 3.Yarıyıl Zorunlu 2 1 3 4
Eklemeli imalat yöntemleri, hakkında bilgi sahibi olmak, bu teknolojinin kullanım alanı, amacı ve konvansiyonel imalat teknolojilerine kıyasla getirdiği avantajlar, kullanılan yazılımlar, ekipmanlar ve yöntemlerde kullanılan malzeme çeşitliliği hakkında bilgi verilmesi ve parça tasarım kriterleri, destek tasarımı, malzeme seçim kriteri, son işlemler parça imalatı kriterleri hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Öğrenciler; Eklemeli İmalatın Temel İlkeleri, Katmanlı İmalatın Teknolojik Gelişimi, Genelleştirilmiş Katmanlı İmalat Süreç Zinciri, Fotopolimerizasyon İşlemleri, Toz Yatağı Füzyon İşlemleri, Ekstrüzyon Temelli Sistemler, Levha Laminasyon İşlemleri, Kiriş Biriktirme İşlemleri, Doğrudan 3D Yazdırma Teknolojileri, Katmanlı İmalat için Tasarım, Doğrudan Dijital İmalat, Medikal Uygulamalar İçin Eklemeli İmalat gibi konularda bilgi ve deneyim sahibi olurlar.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 201 Endüstriyel Otomasyon 3.Yarıyıl Zorunlu 2 1 3 4
Standart Otomasyon Kontrol giriş ve çıkış cihazlarından PLC giriş ve çıkış modüllerine kadar olan kimlik belirleme ve ara birimler, Sayı sistemleri arasında dönüştürme, girişler, çıkışlar, zamanlayıcılar, sayıcılar, aritmetik işlemler ve kaydırma işlemleri, karşılaştırma işlemleri, PLC program komutlarını kullanarak otomasyon kontrol programları (motor kontrol, PID, HMI vb.) yazmak
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ISE 202 İş Yeri Deneyimi 4.Yarıyıl Zorunlu 0 25 13 26
Öğrencinin derslerde gördüğü teorik bilgileri programı ile ilgili uygun görülen işletmelerde 5 gün boyunca uygulamasıdır. Bu derste her öğrenci, iş başı eğitim yaptığı firmada karşılaşılan alanlarda çeşitli sistemlerin tasarımı, üretimi, kurulumu ve bakımı ile ilgili sorunlu alanları yeni nesil yaratıcı çözüm önerileri ile şirketle birlikte tanımlayacak ve bu konuya ilişkin bir proje fikri yaratacak, tasarlayacak, geliştirecek ve bu fikri uygulama alanına yansıtacaktır. Bu derste, yapılacak olan bu projeler, performans notu olarak değerlendirilecektir.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
GRS 202 Sektörel Proje 4.Yarıyıl Zorunlu 0 2 2 4
Ders kapsamında alanındaki operasyonları gözlemleyen veya deneyimleyen öğrencilerin, kendi gözlem ve deneyimlerine dayalı olarak bir problemi teşhis etmeleri ve çözümüne yönelik proje fikri oluşturmaları ya da alanındaki etkililiği ve verimliliği artıracak yeni bir uygulama, süreç veya faaliyetin ortaya konularak projeye dönüştürmeleri beklenmektedir.

Seçmeli Dersler


Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MEK 102 Mekatronik Sistem Bileşenleri ve Enstrümantasyon 2.Yarıyıl Seçmeli 3 0 3 3
Bu ders mekatronik sistemleri tanıtmayı amaçlamaktadır. Farklı mekatronik sistemler analiz edilecek. Veri edinme kavramı çalışılacak. Kontrol sistemlerin hızlı prototiplendirmesi ve bilgisayar tabanlı gerçek zaman kontrolü tartışılacak. Öğrenciler, veri edinme, sinyaller, sinyal iyileştirme, eyleyiciler ve sürme karakteristikleri, matematiksel modelleme, kontrolcü tasarımı, kontrol sistemlerinin hızlı prototiplendirmesi ve bilgisayar tabanlı kontrol öğrenecekler. Öğrenciler sistem mühendisliği çerçevesinde karmaşık problemlere yaklaşabilecek. Algılayıcılar. Sinyal çeşitleri. Sinyal karakteristikleri. Örnekleme ve niceleme. Örtüşme. A/D dönüşümü. Eyleyiciler. Sürme karakteristikleri. D/A dönüşümü. Darbe genişlik ayarlama. Güç yükselticileri. Çeşitli sistemlerin matematiksel modellenmesi. Kontrolcü tasarımı. Klasik kontrolcüler. Kontrol problemlerine durum- uzay yaklaşımı. Durum-uzay kontrolcü tasarımı. Parametre ve durum tahmini. Bilgisayar tabanlı veri edinim devre kartı. Kontrol sistemlerinin hızlı prototiplenmesi. Döngüde yazılım ve döngüde donanım sistemleri. Bilgisayar tabanlı kontrol sistemleri. Kontrolcü donanımı. Çeşitli gömülü kontrolcüler. Haberleşme sistemleri. Sistem entegrasyonu.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 118 Elektronik Algılayıcılar 2.Yarıyıl Seçmeli 3 0 3 3
Bu dersin içeriği; Algılayıcıların Temelini Biçimlendiren Etkiler, Algılayıcıların Prensipleri ve Karakteristikleri, Algılayıcılar ve Çevresel İşleme Aygıtları Arasında Elektronik Arabirimleri, Uyarıcının Tipleri.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 207 Mikrodenetleyiciler 3.Yarıyıl Seçmeli 2 1 3 4
Bu derste öğrenci, bir problemin çözümüne yönelik olarak bir mikrodenetleyici seçebilecek, bu mikrodenetleyici için çözümü oluşturan algoritmayı kuracak ve akış diyagramını çizebilecektir. Oluşturulan algoritmayı mikrodenetleyici komutları ile gerçekleştirip derleyebilecek, hataları giderdikten sonra derlenmiş programı mikrodenetleyiciye yükleyebilecektir. Mikrodenetleyicilerin tarihçesi ve gelişim süreçleri, Mikrodenetleyiciler, mikroişlemciler ve mimarilerinin karşılaştırılması, Mikrodenetleyicilere ait donanım yapısı ve özellikleri, Mikrodenetleyici türleri ve temel uygulama alanları, Mikrodenetleyici programlamaya giriş ve programlayıcı arayüz kullanımı, Mikrodenetleyici ile algoritma oluşturma ve çeşitli dahili uygulamaların gerçekleştirilmesi, Mikrodenetleyicilere ilişkin sayısal giriş ve çıkışların kullanılması, Analog ve sayısal sinyal dönüşüm süreçleri ile mikrodenetleyiciler üzerinden çeşitli uygulamalar, Mikrodenetleyiciler ile sıklıkla kullanılan sensörler ve bu sensörlere ait uygulamalar, Mikrodenetleyiciler ile ortam sıcaklık ve nem ölçümü, Mikrodenetleyiciler ile hareket tespiti yapılması, Mikrodenetleyiciler ile motor kontrolü, Mikrokontrolörler ile kablosuz veri aktarım uygulamaları ve nesnelerin interneti kavramı, Mikrodenetleyiciler ve LCD ile verilerin gerçek zamanlı görselleştirilmesi.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MEK 203 Robot Teknolojisi 3.Yarıyıl Seçmeli 3 0 3 3
Endüstriyel robotlarda temel konuların teori ve pratiği birleştiren bir yapıda öğrencilere aktarılmasıdır. Endüstriyel robotlarda temel bilgileri anlatmaktır. Robotlara giriş, Robot teknolojisinin esasları, Robotların programlanması ve uygulamalar, Robot teknolojisi, Kontrol sistemleri ve bileşenleri, Robot programlama dilleri, Robot hücre dizaynı ve kontrolü, Robotların ekonomiklik analizleri, İmalatta robot uygulamaları, Malzeme transferi ve tezgah yükleme/boşaltma, Montaj ve muayene robotları, Uygulama prensipleri, İş güvenliği, eğitim, bakım ve kalite, Gelecekte robot teknolojisi.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
ELT 203 Elektrik Motor ve Sürücüleri 3.Yarıyıl Seçmeli 3 0 3 3
DA makinenin yapısı ve çalışma prensibi, DA makinelerine yol verme ve hız kontrol yöntemleri, DA motorlarında elektriksel frenleme yöntemleri, Transformatörlerin yapısı ve çalışma prensibi, Transformatörlerde eşdeğer devre ve verim hesabı, Üç fazlı transformatörlerde değişik bağlantı grupları, Bir ve üç fazlı asenkron motorların yapısı, özellikleri, hız kontrolü, eşdeğer devreleri, bağlantı şekilleri, sisteme bağlama ve çalışma prensibi, Generatörlerin yapısı, özellikleri, eşdeğer devresi, bağlantı şekilleri, sisteme bağlama ve çalışma prensibi, Senkron motorların yapısı, özellikleri, eşdeğer devresi, bağlantı şekilleri, sisteme bağlama ve çalışma prensibi, Generatörlerin paralel bağlanması konularında öğrenciler bilgi sahibi olacaklardır. Bu derste, her türlü Trafo ve doğru akım elektrik makinelerinin uçlarının bulunması, devreye bağlanması ve çalıştırılması işlemlerine ait yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MEK 207 Mekatronikte IOT Uygulamaları 3.Yarıyıl Seçmeli 2 1 3
Bu ders yeni gelişmekte olan bir konu olan Nesnelerin İnterneti üzerinde yoğunlaşmaktadır. Ders öğrencileri aynı düzeye getirmek için kısa temel oluşturacak konu anlatımı içerir. Ancak genel olarak seminer stilinde devam edecektir. Dersler Nesnelerin İnterneti ile ilgili literatür okuma, sunum, tartışma gibi ödevler içerecektir. Öğrencilerin literatürü tarayarak sınıfta katılım sağlaması hedeflenmektedir. Temel ağ bilgisi, IoT, kablosuz ağ protokolleri,sensör ağlar, IoT uygulamaları.
Dersin KoduDersin AdıYarı YılıDersin TürüTUKAKTS
MEK 209 Mekanizma Tekniği 3.Yarıyıl Seçmeli 2 1 3 4
Mekanizmaların kinematik problemlerini temel prensiplere uygun olarak çözebilme, Mekanizma Tekniğinde Ana Kavramlar, Eleman Çiftleri, Kinematik Zincirler, Serbestlik Derecesi, Mecburi Hareketlilik, Üç Çubuk Mekanizması ve Grashoff Teoremi, Bağlama Açıları, Biyel Eğrileri, Genel Düzlemsel Harekette Hızlar ve İvmeler.

 

Mekatronik Bologna Bilgi Paketi için tıklayınız.